• Home
  • /
  • Bier info
  • /
  • Bokbier: Lentebock, Herfstbock, Doppelbock en Eisbock

Bokbier: Lentebock, Herfstbock, Doppelbock en Eisbock

De verschillende soorten bokbier

  • Lentebock/Meibock (licht en fruitig)
  • Herfstbock (donker en zoet)
  • Doppelbock
  • Eisbock

Bokbier wordt in het Duits als Bockbier geschreven, beide hebben uiteraard dezelfde betekenis. De Nederlandse en Duitse schrijfwijze worden willekeurig gebruikt door brouwers

Bokbier is een ondergistend seizoensbier afkomstig uit Duitsland die twee bekende varianten kent, te weten lentebok en herfstbok. Lentebok is ook bekend als meibock. Lentebok en herfstbok komen in verschillende periodes van het jaar op de markt, zoals de namen al aangeven. In Nederland is vooral de zoete herfstbok erg populair, dat geldt ook voor de sterkere variant Dubbelbock. In België worden ook bokbieren gebrouwen, maar vooral voor de Nederlandse markt, omdat de Belgische bevolking zelf veel minder geïnteresseerd is in bokbier.

Herkomst bokbier
Als de verhalen kloppen is bokbier afkomstig uit het Duitse Einbeck (“der Heimat der Bockbiere”), een voormalig Hanzestad tussen Hannover en Kassel. Daar werd in de Middeleeuwen Einbecker bier gebrouwen, dit bier werd ook buiten de stad verkocht en groeide in populariteit. In het zuiden van Duitsland (Beieren) was het bier ook populair, maar lukte het niet om zelf bier “nach Einbecker Art” te brouwen. Pas toen in 1614 Elias Pilche, een brouwer uit Einbeck, zich ermee ging bemoeien lukte het in Beieren om Einbecker Bier/ Ainpöckisch Bier te brouwen. Doordat men nu ook in Beieren bokbier kon brouwen groeide de populariteit nog meer. Wie in Duitsland een bokbier wilde bestellen, vroeg om “Ein Bock” of “Ainpöck”, dit verklaart de naam van deze biersoort. Bokbier heeft dus niets te maken met het dier, de bok.

Uitleg over herkomst:
https://www.einbecker.de/bockbiere.html

Lentebok
– Blond / amberkleurig bokbier
– Smaak: hoppig en fruitig
– Beschikbaar in de lente, van ongeveer maart t/m mei (3 maanden)
– Alcoholpercentage van 6,5% tot 7,5%

Herfstbok
– Robijnrood / donker bokbier
– Smaak: moutig en karamelachtig (vol zoet)
– Beschikbaar in de herfst en winter, van ongeveer oktober t/m februari (5 maanden)
– Alcoholpercentage van 5,0% tot 7,0%

Eisbock bestaat ook, maar wordt maar weinig gebrouwen. Schneider Weisse Aventinus Eisbock is een voorbeeld, een fantastisch biertje volgens de kenners met een alcoholpercentage van 12%. Overigens heeft Grolsch ook een zomerbok in het assortiment, maar dat is in werkelijkheid een kristalheldere Weizen (Kristallweizen).


Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Dit is misschien ook wat voor u?

Het brouwproces van bier

Het brouwproces van bier
>