Home   /   Bieren wereldwijd   /   Bier in Panama

Bier in Panama

Panama is een bijzonder land, een combinatie tussen Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. De Amerikaanse invloeden zijn namelijk overal voelbaar, met name in de hoofdstad Panama-Stad waar Amerikaanse fastfoodketens veel vestigingen hebben. In Panama zijn het Panamakanaal en de prachtige natuur het meest indrukwekkend, de bieren uit Panama zijn veel minder indrukwekkend. Panama kent vier bekende biermerken, te weten Atlas, Balboa (onderdeel van Heineken), Panamá en Soberana (onderdeel van AB Inbev). Deze bieren worden in Panama gebrouwen, maar maken deel uit van een groter bierconcern, Heineken dan wel AB Inbev. Bij inwoners van Panama is Atlas het meest populair, toeristen kiezen vaker voor Balboa of een craft beer, mits beschikbaar. Bier in Panama is relatief goedkoop, in de supermarkt kost een blikje bier van 33cl meestal niet meer dan 0,50 PAB/USD. Uiteraard betaalt u in bars en restaurants meer. Typisch voor Panama is dat de bieren relatief weinig alcohol bevatten, ongeveer tussen 3,5% en 4,5%.
De bierconsumptie per hoofd van de bevolking in Panama is overigens het hoogst van alle landen in Noord-Amerika en Zuid-Amerika, zelfs hoger dan de Verenigde Staten en Mexico. In Panama drinkt de bevolking gemiddeld 77 liter bier per persoon per jaar.


Brouwerijen en bieren

Cervecería Nacional Panamá, onderdeel van AB Inbev Bieren:
Atlas (3,7%), Atlas Golden Light (3,4%), Balboa (4,4%), Balboa Ice (4,0%).
- Het lekkerste bier van Cervecería Nacional Panama is Balboa volgens Untappd, de minst lekkere Atlas Golden Light. Het alcoholpercentage speelt hierin ongetwijfeld een rol.

Cervecerías Barú Panamá, onderdeel van Heineken Bieren:
Panamá Lager (4,4%), Panamá Light (3,6%), Soberana (3,47%), Súper Malta Panamá (alcoholvrij)
- De brouwerij is gevestigd in David (Chiriquí) in het westen van Panama. Het hoofdkantoor van Heineken Panamá is gevestigd in Panama-Stad.

Een uitstekend craft beer uit Panama is La Rana Dorada (de gouden kikker), beschikbaar in verschillende typen. Helaas zijn de prijzen relatief hoog, omdat alle ingrediënten m.u.v. water uit het buitenland moeten worden geïmporteerd. Daarnaast kunnen zij niet net als de macrobrouwerijen grote hoeveelheden tegelijkertijd brouwen. Ook al liggen de prijzen een stuk hoger, het is zeker een aanbeveling waard enkele ambachtelijke bieren uit te proberen, omdat de smaak duidelijk beter is dan de standaard bieren.

Voor wie een avondje lekker wil eten en drinken in Panama-Stad is de combinatie Pizzeria Speedy Pizza (Calle Augusto Samuel Boyd) en brouwerijcafé La Rana Dorada (Via Argentina) een absolute aanrader. Beide zijn gevestigd in de gezellige wijk El Cangrejo. La Rana Dorada heeft meerdere vestigingen in Panama-Stad, ook in Casco Viejo.


Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Meer bieren wereldwijd

Bier in Slowakije

Bier in Slowakije

Bier in Brazilië

Bier in Brazilië
>