Home   /   Bieren wereldwijd   /   Bier in de Verenigde Staten

Bier in de Verenigde Staten

De Amerikaanse biermarkt is bekend van de “grote drie”, te weten Budweiser, Coors en Miller. Zij hebben met vier verschillende bieren (Bud Light, Coors Light, Miller Lite, Budweiser) een derde van de Amerikaanse bierverkoop in handen. Ook populair, maar minder verkocht en minder bekend zijn Michelob Ultra, Natural Light en Busch Light. Daarnaast worden de Mexicaanse bieren Corona Extra en Modelo Especial veel gedronken in de Verenigde Staten. Overigens zijn deze bieren eigendom van slechts twee verschillende onderneming, namelijk AB Inbev (Budweiser, Miller) en Molson Coors (Coors), zij domineren de Amerikaanse biermarkt, Heineken speelt slechts een marginale rol met de bieren Heineken (Nederlands), Dos Equis (Mexicaans) en Tecate (Mexicaans).

Amerikanen staan erom bekend dat ze in de afgelopen decennia een voorliefde hebben opgebouwd voor “light” producten met minder calorieën. Een bekend voorbeeld is Coca-Cola Light of Diet Coke. Bier is ook meegegaan in deze trend, zo ver zelfs dat de top drie meest gedronken bieren in de Verenigde Staten een “light” versie zijn met minder calorieën en minder alcohol, 4,2% alcohol in plaats van de gebruikelijke 5,0% alcohol. Bud Light, Coors Light en Miller Lite zijn de meest verkochte bieren in de Verenigde Staten. Andere bekende “light” versies zijn Natural Light, Busch Light en Keystone Light.

Na “light” bier is nu hard seltzer een nieuwe trend, een drankje met alcohol (meestal 5%), bruiswater en fruitaroma’s. Het is populair bij de Amerikaanse jeugd, omdat het minder calorieën bevat. Hard seltzer wordt in de VS bijna uitsluitend verkocht in blikjes van 355 milliliter. White Claw is het meest verkochte hard seltzer merk in de Verenigde Staten. Overigens wordt hard seltzer gezien als een sekseneutraal alcoholisch drankje, zonder stigma.

Overigens kent de Verenigde Staten een rumoerige geschiedenis wat bier betreft, van 1920 tot 1933 was het het zelfs verboden om alcoholische drank te produceren en te verkopen. Ook het importeren en distribueren van alcohol was verboden, de drooglegging van de Verenigde Staten (Prohibition in the United States) zorgde voor een significante daling van het alcoholgebruik en een enorme financiële strop voor de bierbrouwers.

Een uitstekend biertje van de Molson Coors brouwerij is George Killian’s Irish Red.

Top 15 populairste bieren in de Verenigde Staten

1. Bud Light, AB Inbev – marktaandeel 14,3%
2. Coors Light, Molson Moors – marktaandeel 7,2%
3. Miller Lite, Molson Coors – marktaandeel 6,1%
4. Budweiser, AB Inbev – marktaandeel 5,5%
5. Michelob Ultra, AB Inbev – marktaandeel 4,3%
6. Corona Extra, Grupo Modelo / AB Inbev – marktaandeel 4,2% (Mexicaans biertje)
7. Modelo Especial, Grupo Modelo / AB Inbev – marktaandeel 4,0% (Mexicaans biertje)
8. Natural Light, AB Inbev – marktaandeel 3,3%
9. Busch Light, AB Inbev – marktaandeel 3,0%
10. Busch, AB Inbev – marktaandeel 2,0%
11. Heineken, Heineken – marktaandeel 1,8% (Nederlands biertje)
12. Keystone Light, Molson Coors – marktaandeel 1,7%
13. Miller High Life, Molson Coors – marktaandeel 1,7%
14. Stella Artois, AB Inbev – marktaandeel 1,3% (Belgisch biertje)
15. Bud Ice, AB Inbev – marktaandeel 1,2%

Deze 15 bieren hebben 61,6% van de markt in handen
* Yuengling Traditional Lager (#17), een biertje van familiebrouwerij Yuengling uit Pennsylvania, staat net niet in de top 15.

Meest gedronken bieren van de grote merken…

Coors Banquet het beste, Bud Ice het slechtste.

Budweiser, 4 bieren:
Bud Light, 2.30 / 409.000 ratings in Untappd bier app
– Bud Light Platinum bestaat ook, net als Bud Light Lime en Bud Light Orange
Budweiser, 2.58 / 406.000 ratings
Bud Ice, 2.04 / 17.000 ratings
Michelob Ultra, 2.45 / 169.000 ratings
Coors, 2 bieren:
Coors Light (Lager Light), 2,39 / 379.000 ratings
Coors Banquet (Lager Light), 2,78 / 162.000 ratings
Miller, 3 bieren:
Miller Lite, 2,48 / 348.000 ratings
Miller High Life (“champagne of beers”), 2.67 / 181.000 ratings
Miller Genuine Draft (vooral verkocht buiten de VS), 2,53 / 133.000 ratings

Craft beer in de Verenigde Staten

Een brouwer in de Verenigde Staten is volgens de Amerikaanse Brewers Association alleen een ambachtelijke brouwer (craft brewer) als de onderneming onafhankelijk opereert en niet meer dan 6 miljoen vaten (barrels) per jaar brouwt voor consumptie. De grootste craft beer brouwerij in de Verenigde Staten is Yuengling, gevestigd in Pottsville, Pennsylvania. Zij verkopen hun bier bijna uitsluitend in het oosten en zuiden van het land. Yuengling Brewery is bekend als de oudste brouwerij van de Verenigde Staten, in 1829 opgestart door de Duitse immigrant David G. Yuengling onder de naam Eagle Brewery. Yuengling Tradiotional Lager is het bekendste biertje van de brouwerij.

De top 5 grootste craft brewers in de Verenigde Staten wordt gecomplementeerd door Boston Beer Company (#2), Sierra Nevada Brewing Company (#3), New Belgium Brewing Company (4) en Duvel Moortgat (#5). Boston Beer Company uit Boston is vooral bekend als brouwer van het bier Samuel Adams, een ongelooflijk populair bier in de VS, vooral in Boston en omgeving. De meest verkochte bieren zijn Samuel Adams Boston Lager en Samuel Adams Octoberfest Märzen. Overigens is Boston Beer Company ook eigenaar van Dogfish Head Craft Brewery uit Delaware

Sierra Nevada is afkomstig uit Chico (Californië), New Belgium uit Fort Collins (Colorado). Fat Tire Red Ale is het meest verkochte bier van New Belgium Brewing Company, dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van het Australische Lion Little World Beverages. Opvallend is natuurlijk de naam van het Belgische Duvel Moortgat in de top 5 van grootste craft brewers in de VS. Dit is het resultaat van drie overnames in Amerika, namelijk Boulevard Brewing Company uit Kansas City (Missouri), Firestone Walker Brewing Company uit Paso Robles (Californië) en Brewery Ommegang uit Cooperstown (New York).


Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Meer bieren wereldwijd

Bier in Argentinië

Bier in Argentinië

Bier in Mexico

Bier in Mexico
>