Home   /   Bieren wereldwijd   /   Bier in Brazilië

Bier in Brazilië

Brazilië is de op twee na grootste biermarkt wereldwijd, na China en de Verenigde Staten. In Brazilië wonen 210 miljoen mensen, gemiddeld drinkt een Braziliaan 60 liter bier per jaar. Bier en cocktails (Caipirinha!) zijn enorm populair in Brazilie. De biermarkt wordt gedomineerd door drie bierconcerns, te weten AB Inbev, Heineken en Grupo Petropolis. In 2017 werd Brasil Kirin (o.a Schin en Kaiser) overgenomen door Heineken International. De meest gedronken bieren in Brazilië zijn Skol, Brahma, Antarctica (AB Inbev), Itaipava (Grupo Petropolis) en Schin (Heineken).

De bekende bieren in Brazilië bestaan worden vaak gebrouwen met veel mais en/of rijst (i.p.v. granen) en weinig hop. Mais en rijst zijn goedkopere ingrediënten dan granen zoals gerst en tarwe. Daarnaast is het klimaat in het land niet goed voor het verbouwen van hop, 99% van de hop moet worden geïmporteerd. Het zorgt voor lichtere en makkelijkere doordrinkbare bieren, met minder smaak. Dit is de reden dat bierkenners over het algemeen niet zo te spreken zijn over Braziliaanse bieren. Op het strand of tijdens de carnavalsfestiviteiten is Braziliaans biertje zoals Skol of Brahma echter ideaal.

Craft beers zijn ook in Brazilië enorm in populariteit gestegen, volgens MAPA. Het aantal Braziliaanse microbrouwerijen is 20 jaar tijd enorm gegroeid van 33 in 1999 tot 1.209 in 2019. Ondanks de enorme groei hebben microbrouwerijen in Brazilië een marktaandeel van nog maar 2%. De grote multinationals domineren de Braziliaanse biermarkt. De meeste microbrouwerijen vindt u overigens in São Paulo en Minas Gerais. Bekende microbrouwerijen zijn Eisenbahn, Baden Baden, Jeffery en Hocus Pocus.

Als u in Brazilië een bietje van de tap wilt bestellen zeggen dan “chopp”, dat betekent tapbier in het Portugees. In tegenstelling tot andere landen in Zuid-Amerika, is tapbier erg populair in Brazilië. In het land wonen relatief veel mensen van Duitse afkomst, wilt u een origineel Oktoberfest meemaken, dan is Blumenau in het zuiden van Brazilië een aanrader.

Ambev, eigendom van AB Inbev (±60% marktaandeel)

Bieren:
Skol, Brahma, Brahma Chopp, Antarctica, Antarctica Original, Bohemia, Serramalta.
– Antarctica Original en de speciaalbieren van Bohemia zijn de lekkerste bieren uit de portfolio van Ambev.

Cervejaria Bohemia in Petrópolis wordt algemeen beschouwd als de oudste brouwerij van Brazilië. Antarctica is voor het eerst gebrouwen in 1882, Brahma in 1888.

Heineken Brasil & Brasil Kirin (±20% marktaandeel)

Bieren:
Schin, Kaiser, Bavaria, Xingu, Devassa, Palma Louca.
– Schin en Kaiser worden veel verkocht in Brazilië, maar zijn qua smaak ondermaats.

Grupo Petropolis (±15% marktaandeel)

Bieren:
Itaipava, Crystal, Petra.


Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Meer bieren wereldwijd

Bier in Mexico

Bier in Mexico

Bier in Argentinië

Bier in Argentinië
>