Weizen en witbier, verschillen en overeenkomsten

Weizen en witbier zijn beide tarwebieren (gerst en tarwe), maar zeker zoals veel mensen denken dezelfde soort bieren. Er zijn enkele duidelijke verschillen, bijvoorbeeld dat Weizen afkomstig is uit Duitsland en witbier uit België. Weizen is de Duitse vertaling van tarwe, witbier dankt haar naam aan het oud-Nederlandse woord weit (tarwe). Overigens beweren ook mensen dat witbier zo heet, omdat het een lichte oftewel witte kleur heeft. Qua smaak zijn er ook verschillen, dat komt doordat er aan witbier ingrediënten mogen worden toegevoegd, dat is bij Weizen verboden. De verschillen en overeenkomsten tussen Weizen en witbier hebben we hieronder voor u samengevat.

Weizen

  • Afkomstig uit Duitsland
  • Gebrouwen met uitsluitend graan (tarwe), water, hop en gist
  • Minimaal 50% tarwemout (meestal 60% tot 70%), hierdoor ontstaat de volle schuimkraag
  • De kleur is lichtgeel/goud
  • Minder hop, minder bitter dan witbier
  • Fris, lichtzurig en vol van smaak
  • Aroma’s (geur/smaak): kruidnagel en banaan


Witbier

  • Afkomstig uit België
  • Gebrouwen met graan, water, hop, gist en toevoegingen zoals koriander en sinaasappelschil
  • Aandeel tarwe is kleiner (meestal 30% tot 40%) en ongemout (= goedkoper)
  • De kleur is wit/lichtgeel, vandaar de naam
  • Meer hop, meer bitter dan Weizen
  • Fris, zoetzurig en kruidig van smaak
  • Aroma’s (geur/smaak): citrus en koriander

Overeenkomsten:

  • Beide tarwebieren
  • Beide bovengistende bieren
  • Allebei ongefilterd, m.u.v. kristallweizen (gefilterde variant van het weizenbier)
  • Allebei gebruiken ze hun eigen gist, dus weizengist en witbiergist.
  • Bier voor in de lente en zomer, vooral lekker in de zon! Weizen ook een echte aanrader tijdens wintersport, buiten in de zon.
  • De alcoholpercentages zijn ongeveer aan elkaar gelijk en liggen tussen 4,5% en 5,5%.


Goed om te weten…

  • In Duitsland is Weizen ook bekend als Weißbier, wat extra verwarrend kan zijn. Het Belgische witbier wordt nauwelijks gedronken in Duitsland. Er bestaat wel een regionale Duitse variant, namelijk Berliner Weisse ("rot oder grün?").
  • Een citroentje toevoegen aan een witbier is een absolute no go.
8 bekende Weizenbieren:

Weihenstephaner (oudste nog werkende brouwerij in de wereld) 3,81 Untappd score
Franziskaner 3,71
Schneider Weisse Tap 7 3,69
Paulaner 3,67
Erdinger 3,66
Maisel’s Weisse 3,61
König Ludwig 3,59
Benediktiner 3,56

* In Nederland zijn Grolsch Weizen (3.42) en Brand Weizen (3.43) erg populair. Een populair en smaakvol weizenbier uit Oostenrijk is Edelweiss Hefetrüb  (3.53).

8 bekende Witbieren:

Hoegaarden Wit (BE)
Blanche de Namur, Brasserie Du Bocq (BE)
Vedett Extra White (BE)
Haacht Blanche Super 8 (BE)
Wieckse Witte (NL)
Gulpener Korenwolf (NL)
Brouwerij 't IJ - IJwit (NL)
La Trappe - Witte Trappist (NL)


Overige informatie Witbier & Weizen

Witbier (bijv. Hoegaarden Wit, Wieckse Witte)

  • Berliner Weisse, afkomstig uit Berlijn

Weizenbier

  • Hefeweizen (hefe = gist)
  • Dunkelweizen
  • Kristallweizen (bijv. Grolsch Zomerbok)
  • Weizenbock
  • American Wheat Ale, Amerikaanse versie van Hefeweizen

Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Dit is misschien ook wat voor u?

Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel bier

Bokbier: Lentebock, Herfstbock, Doppelbock en Eisbock

>