Home   /   Bieren wereldwijd   /   Bier in Oostenrijk

Bier in Oostenrijk

Bier is in Oostenrijk niet zo belangrijk als in buurlanden Duitsland en Tsjechië, maar speelt toch wel degelijk een grote rol. De bierconsumptie in Oostenrijk is zelfs gelijk aan Duitsland, dat wil zeggen 100 liter per persoon per jaar. Een veel gedronken biersoort is Märzen, populair in Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Märzenbier wordt traditioneel gebrouwen in de maand maart, vandaar de naam. Door de toevoeging van extra hop is dit bier extra lang houdbaar.

Oostenrijk telt relatief veel brouwerijen voor het aantal inwoners. Dat wil ook zeggen dat de voorkeuren verschillen per regio. In Tirol drinkt de lokale bevolking een ander biermerk dan in Niederösterreich. Oostenrijkers zijn merkentrouw, dus liever een lokaal bier (ook al is het eigendom van Heineken) dan een internationaal bekend bier.

De populairste bieren in Oostenrijk zijn Gösser, Stiegl en Zipfer. Als u een bier koopt in Oostenrijk, is de kans groot dat het een biertje is dat behoort tot Heineken. Het Nederlandse bierconcern is namelijk eigenaar van Brau Union Österreich die veel grote biermerken in Oostenrijk bezit, waaronder Gösser en Zipfer.

Weizenbier wordt net als in het zuiden van Duitsland veel gedronken, het bekendste en populairste weizenbier is Edelweiss Hefetrüb van Brau Union Österreich. Edelweiss Hefetrüb doet niet onder voor de bieren uit Beieren in Duitsland. Edelweiss is overigens een plant die veel groeit in de Oostenrijkse Alpen.

Een typisch Oostenrijkse frisdrank is Almdudler, in Oostenrijk net zo populair als cola en sinas. De frisdrankgigant maakt geen bier, maar heeft wel een eigen radler. Almradler heeft 2% alcohol en bestaat uit 60% Almdudler en 40% bier.

Brouwerijen en bieren in Oostenrijk

– Brau Union Österreich, eigendom van Heineken –

Bieren: Gösser, Zipfer, Puntigamer, Wieselburger, Kaiser, Schwechater, Edelweiss (tot hier redelijk bekend), Kaltenhausen, Linzer Bier, Villacher, Schleppe, Piestinger, Schlossgold, Schladmingerbier en Reininghaus (15 merken).
Info: Brau Union Österreich heeft 8 brouwerijen in Oostenrijk, gevestigd in Leoben/Göss, Graz/Puntigam, Schladming, Schwechat, Wieselburg, Zipf, Lienz/Falkenstein, Hallein/Kaltenhausen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Linz.

https://www.brauunion.at/en/our-beers/

– Stieglbrauerei zu Salzburg (privat) –

Bier: Stiegl
Info: Afkomstig uit de op een na grootste stad van Oostenrijk, namelijk Salzburg. De meest verkochte biersoorten zijn Stiegl-Goldbräu en Stiegl-Radler Grapefruit Naturtrüb.

– Ottakringer Brauerei (privat) –

Bier: Ottakringer
Info: Afkomstig uit de grootste stad van Oostenrijk, namelijk Wenen. De meest verkochte biersoorten zijn Ottakringer Helles en Wiener Original.

Kleinere brouwerijen:

Privatbrauerei Hirt – Hirter Bier
Populair in het zuiden (Kärnten)

Murauer Brauerei – Murauer Bier
Populair in zuidoosten (Steiermark)

Egger Bier
Populair in het noordoosten van het land (Niederösterreich)

Zwettler Bier
Populair in het noordoosten van het land (Niederösterreich)

Welke 5 bieren moet u zeker proberen als u in Oostenrijk bent?

Edelweiss Hefetrüb, Gösser NaturRadler, Stiegl-Goldbräu, Stiegl-Radler Grapefruit Naturtrüb en Zipfer Märzen.


Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Meer bieren wereldwijd

Bier in Oostenrijk

Bier in Oostenrijk

Bier in Slowakije

Bier in Slowakije
>