Home   /   Bieren wereldwijd   /   Bier in Polen

Bier in Polen

Polen is een van de meest interessante biermarkten in Europa. Het land telt veel goede bieren, die niet minder smaakvol zijn dan bieren uit bijvoorbeeld Duitsland en Tsjechië, maar wel een stuk minder bekend. Qua bierconsumptie is Polen het vierde land van Europa, na Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk.

Drie grote bierconcerns, te weten Asahi Group Holdings Heineken en Carlsberg, zijn samen goed voor 80% van de afzet in Polen. Het aandeel van microbrouwerijen is heel klein, maar groeit gestaag.

In Nederland en België worden Poolse bieren sinds enkele jaren steeds meer verkocht, niet alleen door de Polen die voor werk in Nederland en België zijn, ook door Nederlanders en Belgen vanwege de goede smaakt. Żywiec, Tyskie en Lech zijn bijna overal verkrijgbaar. Overigens worden Tyskie en Lech ook gebrouwen door Grolsch in Enschede.

De meeste gedronken bieren in Polen zijn Żywiec (3,1/5,0 Untappd) en Tyskie Gronie (3,1/5,0 Untappd), allebei afkomstig uit Woiwodschap Silezië, waarvan Katowice de hoofdstad is. Daarnaast worden Lech, Zubr, Tatra en Okocim veel gedronken door de Poolse bevolking.

Een kleine brouwerij in het westen van Polen (Grodzisk Wielkopolski, Duitse naam is Grätz)) met kwalitatief uitstekende bieren is Browar Grodzisk. Met name Grodziskie Porter en Grodziska White IPA zijn bijzonder lekker. Grodzisk Wielkopolski in de buurt van Poznan wordt onder andere door de brouwerij zelf (jaja) gezien als de bierhoofdstad van Polen (Poland’s beer capital). Grodziskie is de enige bierstijl afkomstig uit Polen, bovengistend en gebrouwen met op eikenhout gerookte tarwe. Browar Grodziski heeft een eigen bier gemaakt volgens traditioneel recept, namelijk Piwo z Grodziska.

Brouwerijen en bieren in Polen

– Kompania Piwowarska (33,3% marktaandeel), eigendom van Asahi Group Holdings – 

Bieren: Tyskie, Lech, Zubr, Książęce, Debowe, Wojak, Redd’s (radler) 7 + 1
Drie brouwerijen: Tyskie Browary Książęce (Tychy, Tyskie en Książęce), Lech Browary Wielkopolski (Poznan, Lech), Browar Dojlidy (Bialystok, Zubr).
Info: De brouwerij van Tyskie werd opgericht in 1629 en is een van de oudste nog in werking zijnde brouwerijen van Europa.

– Grupa Żywiec S.A. (27,4% marktaandeel), eigendom van Heineken – 

Bieren: Zywiec, Tatra, Warka, Królewskie, Specjal, EB, Brackie, Leżajsk, Dziki Sad (cider) 8 + 1
Vijf brouwerijen: Żywiec Brewery (Żywiec), Elbrewery (Elblag), Leżajsk Brewery (Leżajsk), Warka Brewery (Warka), Cieszyn Brewery (Cieszyn, op de grens van Polen en Slowakije)

– Carlsberg Polska (17,5% marktaandeel), eigendom van Carlsberg – 

Bieren: Okocim, Kasztelan, Ksiaz, Bosman, Harnas, Piast, Karmi (“bier voor vrouwen”) 6 + 1
Drie brouwerijen: Okocim Brewery (Brzesko), Kasztelan Brewery en Bosman Brewery.
Info: Het hoofdkantoor is gevestigd in Warschau.

– Browar Van Pur (±5% marktaandeel) – 

Het hoofdkantoor is gevestigd in Warschau.
Bekendste bier: Lomza
Info: Het vierde concern van Polen met 5 brouwerijen, produceert ook veel voor private labels.

– PERŁA – Browary Lubelskie S.A. – 

Het hoofdkantoor en de brouwerij zijn gevestigd in Lublin, op 3 kilometer afstand van elkaar.
Bekendste bier: Perla


Tags


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn en uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"E-mailadres niet geldig","url":"Website is niet geldig","required":"Verplicht veld ontbreekt"}

Meer bieren wereldwijd

Bier in Polen

Bier in Polen

Bier in Tsjechië

Bier in Tsjechië
>